Echo Acoustic verbetert akoestiek in kantoorvilla
Robert Fris is zelfstandig bouwadviseur (Fris Bouwadvies), huisvestingsmanager en bouwpatholoog. Daarnaast is hij eigenaar, maar ook verhuurder en beheerder van een vrijstaande kantoorvilla in Breukelen, waar de akoestiek al jaren te wensen over liet. Op de verdieping, in de kap, is een aantal jaar geleden gekozen voor akoestische isolatie tussen de spanten en de gordingen. Die is afgewerkt met een tussen de spanten en gordingen gespannen doek. Voor de begane grond-units viel de keuze op Echo Acoustic, mede vanwege de beperkte hoogte. Wij vroegen hem naar de oplossing van Echo Acoustic en het resultaat.
Steenwol: mogelijk asbest van de toekomst
“Hoewel ik uiterst tevreden ben over de kwaliteit die de aannemers leverden die de kantoorvilla gebouwd hebben,” begint Robert ons gesprek, “bleek na oplevering toch dat de akoestiek in de bouwbranche nog een ondergeschoven kindje is. Dat was het geval toen de kantoorvilla in 2006 werd opgeleverd en ook onlangs was dat nog zo. Maar op het moment komt steeds meer het besef dat akoestiek belangrijk is.
Dit besef groeit sneller in de professionele markt dan bij particulieren. Om financiële redenen wordt dit aspect door hen vaak niet op waarde geschat en moet men eerst in de praktijk ervaren dat het écht niet meer kan. Wanneer er dan klachten komen, gaat men zich pas oriënteren op mogelijke oplossingen.
De akoestiek in met name de kantoorunits van de begane grond moest dus verbeterd worden. De verdiepingshoogte van de units is maar 2,6 meter. Daarom zocht ik een oplossing die maximaal effect heeft met een minimale dikte. Zodoende kwam ik al snel uit bij een bedrijf dat geperst steenwol van 25 mm dik kon plaatsen, met daaroverheen een gespoten stuclaag. Met de dunne laagdikte en goede akoestische prestaties voldeed die oplossing in principe aan de gestelde eisen. Toch was ik er niet gecharmeerd van.
Steenwol bestaat namelijk net als asbest uit vezels, maar dan groter. Daarom verwacht ik dat in de toekomst blijkt, wanneer wetenschappelijk onderzoek verder is, dat het ook gezondheidsschade kan veroorzaken. Hoewel nogal stellig geformuleerd, vrees ik dat steenwol het asbest van de toekomst is. Daarom zocht ik verder en kwam na een behoorlijke zoektocht uit bij Echo Acoustic. Zij werken niet met steenwol, maar met geperste schapenwol. Het complete product heeft slechts een dikte van 2,5 cm.”
Zeer enthousiast over verbeterde akoestiek
“Alleen al de geperste schapenwollen platen zonder nadere afwerking gaven al een enorme akoestische verbetering. En als daaroverheen dan ook nog eens die stuclagen worden aangebracht, merk je zelfs ten opzichte van de kale schapenwollen plafondplaten weer een verbetering in de akoestiek. Daarnaast is het product van Echo Acoustic ook nog eens ecologisch verantwoord: zelfs in de tegellijm die gebruikt wordt voor het plakken van de plafondplaten zitten geen schadelijke stoffen.
Echo Acoustic heeft eerst de ene kantoorruimte onder handen genomen en die is helemaal klaar. De akoestiek is echt geweldig verbeterd. Maar hoeveel precies? Op het moment dat je de nieuwe akoestische situatie hebt, is het heel eenvoudig te vergeten hoe het voorheen was en hoe groot het verschil nou eigenlijk is. Bij ons kunnen we makkelijk vergelijken door simpelweg van het ene kantoor naar het andere te lopen en in beide ruimtes te klappen of te schreeuwen. Dan ervaar je écht hoe groot het verschil is. De huurder is eveneens zeer enthousiast en kan niet wachten tot ook de tweede unit gedaan is.”
Geduld is een schone zaak
Hij gaat verder: “Als je de akoestiek wil verbeteren met het product van Echo Acoustic, moet je wel geduld hebben. Het aanbrengen van de platen gaat razendsnel en heel secuur. De monteurs snijden keurig om armaturen en andere elektrotechnische voorzieningen, zoals stroomleidingen, heen. Uiteindelijk draait het om details en de mensen van Echo Acoustic hebben die afwerking echt wel in de vingers.
Daarna worden er twee lagen stuc gespoten en dan brengen zij nog een handmatige laag met korrelstructuur aan.”
Meer akoestische toepassingen
Op de vraag of Robert Echo Acoustic bij collega’s aan zou bevelen, kan hij een lach niet onderdrukken: “Zeker! Sterker nog, ik ben zó enthousiast over het product, dat ik meer toepassingen zie. Zo ben ik als adviseur huisvesting betrokken bij de bouw van een school. Bij deze school is gekozen voor een groen dak, waardoor het niet mogelijk en wenselijk is de luchtbehandelingskasten op het dak te plaatsen. Daardoor zijn we genoodzaakt deze kasten in de technische ruimte te plaatsen. Oftewel: midden in de school.
Nu kreeg ik onlangs het bericht van de installateur dat de luchtbehandelingskasten zo groot zijn, dat er geen ruimte meer is voor het geplande systeemplafond. Ik zag direct de mogelijkheid om dit probleem op te lossen door schapenwollen platen aan het plafond te bevestigen. Daarbij gaan we zelfs nog een stap verder: door de schapenwollen platen ook tegen de kalkzand-stenen muren te bevestigen, kunnen we de geluidsoverlast van deze kasten naar het achterliggende lokaal tot een minimum beperken.
Echo Acoustic levert de platen voor plafond en wanden, maar was niet in de gelegenheid om die op korte termijn te monteren. Omdat het gaat om een technische ruimte, is de arbeidsintensieve stucwerk- afwerking niet nodig. Het verlijmen kan ook prima door de hoofdaannemer zélf worden gedaan.”, besluit Robert het gesprek.